Robert Bennesh tillträder som dirigent för VOS

Från och med april tar Robert Bennesh över posten som dirigent och konstnärlig ledare för VOS efter Sofia Söderberg.

Robert Bennesh är sedan hösten 2016 domkyrkoorganist i Lunds domkyrka. Han tjänstgjorde innan dess i Skanör-Falsterbo församling och arbetade under många år, parallellt med sina studier, som kyrkomusiker i S:t Andreas kyrka i Malmö. Han var tjänstledig från denna tjänst för soliststudier på Yale University, New Haven, Connecticut, USA mellan 2012-2015. Under tiden i USA arbetade Robert i Christ Church Episcopal i New Haven och blev väl förtrogen med det rika körarv som den anglikanska kyrkan förvaltar. Samtidigt var han sångare i den professionella ensemblen Yale Schola Cantorum som leddes av de världsberömda dirigenterna Masaaki Suzuki och David Hill som båda haft en stor inverkan på Roberts sätt att se på sin roll som körledare.

Sin grundläggande organistutbildning fick Robert vid Musikhögskolan i Malmö, och fortsatte senare på masterutbildningen i kyrkomusik vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn med förkovran både i orgelspel och körledning. Robert är en flitigt anlitad solist, ackompanjatör och orkestermusiker, såväl som dirigent för flera körer i Lunds domkyrka. Han har två gånger erhållit Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium. Han har också tagit emot priser och utmärkelser från Yale för framgångsrika studier. Av dessa kan särskilt nämnas ”The Richard Paul DeLong Prize” som varje år tilldelas den avgående student vars arbete bäst exemplifierar de egenskaper en god kyrkomusiker behöver. ”Varje gång jag hört VOS har deras klang och innerliga uttryck berört mig djupt. Det är med glädje och förväntan jag ser fram emot att arbeta med ensemblen framöver” – säger Robert Bennesh om sitt nya uppdrag.

VOS bildades 2015 under namnet Malmö Live Vokalensemble av Sofia Söderberg. Kören har sedan starten arbetat mot att bredda sitt verksamma område och är idag aktiv i hela Skåne-regionen genom projekt tillsammans med konserthuset såväl som i egen regi. För att facilitera arbetet med allt mer varierande projekt fungerar ensemblen nu som en självständig förening under namnet VOS, en förkortning som står för Voices Of Scandinavia. Namnet speglar körens klangideal, den skira och raka Skandinaviska klang som blivit omtalad i körkretsar världen över.

Share:

Leave a Reply

copyright@2019